"Norwegian Gannet" henter nu laks i Skotland til terminalen på Hirtshals Havn


Slagteskibet "Norwegian Gannet" er netop ankommet til Hirtshals Havn efter sin første rejse til Skotland for at hente 640 tons laks.

Carl-Erik Arnesen, direktør ved Hav Line, var selv med på den første rejse til Skotland for at følge afhentningen af laksen i de skotske laksegårde:
- Vi hentede laksen vest for Skotland, og afhentningen af laksen forløb planmæssigt; Efter kun 46 timers sejlads fra farmene til den ferske laks blev leveret i lakseterminalen på Hirtshals Havn, så er hele opgaven løst til farmerens tilfredshed. Det har naturligvis været spændende at hente laks i Skotland, da vi hidtil kun har hentet laks i Norge, og her har vi oparbejdet en vis rutine. Den første tur til Skotland har derfor været en væsentlig milepæl i udviklingen af hele Hav Line konceptet.


Den første rejse til Skotland er et bevis på, at det innovative norske laksekoncept - Hav Line metoden - er så banebrydende og bæredygtigt, at det allerede nu kan bevise sin styrke uden for Norge. Hav Line metoden er således et bevis på, at den norske viden og udvikling inden for lakseopdræt og forædling er i en absolut førerposition, og denne position kan kun fastholdes.


At "Norwegian Gannet" henter 640 tons fersk laks i fire laksegårde i Skotland og leverer dem i Hav Lines lakseterminal på Hirtshals Havn, underbygger Hirtshals Havns position som det Nordeuropæiske omdrejningspunkt for håndtering og formidling af laks.

Bestyrelsesformand Anker Laden-Andersen ved Hirtshals Havn ser også ud i fremtiden:
- Det er jo oplagt at se "Norwegian Gannet"s første rejse i et Brexit-perspektiv. Der er jo en vis sandsynlighed for at briterne forlader EU den 31. oktober 2019 uden en aftale - no deal Brexit - og det vil med stor sandsynlighed betyde, at godstransporten i området omkring den Engelske Kanal vil bryde sammen. Derfor er den afhentning af laks ved Vestskotland og levering i Hirtshals som "Norwegian Gannet" netop har gennemført, kun et bevis på, at den innovative norske lakseindustri kan finde løsningsmodeller på den kommende udfordring. Dertil kan vi som havn også kun være tilfredse med, at det endnu en gang er bevist, at Hirtshals Havns unikke lokalisering muliggør effektive transportløsninger på tværs af Nordsøen.