Et godt år på Hirtshals Fiskeauktion


Fiskeriet har haft nedadgående tendenser i flere år, men nu har Hirtshals Fiskeauktion for andet år i træk haft en positiv udvikling i fiskeriet. Dette skyldes primært en længe ventet stigning af fiskepriserne, som også ser ud til at fortsætte i 2016. Dermed forventer Hirtshals Fiskeauktion også en fremgang i fiskeriet i det nye år.Hirtshals Fiskeauktions omsætning er steget fra 117 mio. kr. i 2014 til 128 mio. kr. i 2015. Det er en fremgang på 9,4 %. Den samlede mængde i 2015 udgør 7.500 tons, hvilket er en lille fremgang i forhold til 2014, men den primære årsag til den forøgede omsætning er prisstigninger. I gennemsnittet er fiskene steget 1,5 kr. pr. kg., og specielt rødspætter har haft markant fremgang.

Auktionsmester, Karsten Brovn Pedersen, siger:
- Der har været en meget stor mængde af rødspætter i 2015, hvor 56 % af den samlede mængde var rødspætter. Dertil kommer en prisstigning på 35 % på størrelse 4 rødspætterne, som er de rødspætter industrien bruger. Det har stor betydning for fiskerne, som længe har ventet på denne stigning, men det kommer selvfølgelig også Fiskernes Fiskesortering og Hirtshals Fiskeauktion til gode.I november 2015 fik rødspætterne fra Skagerrak en MSC-certificering, som er en miljømærkning, der anerkender og belønner bæredygtigt fiskeri. Denne MSC-certificering har endnu ikke nået at få indflydelse i Hirtshals Fiskeauktions regnskab for 2015, da rødspættesæsonen var ovre. Auktionsmester Karsten Brovn Pedersen forventer, at miljømærkningen får stor betydning i 2016, og han siger i den forbindelse:
- Jeg er sikker på, at MSC-certificeringen får betydning i det nye år, da denne miljømærkning er meget efterspurgt. Jeg ser positivt på 2016, da fiskepriserne støt stiger, og fiskekvoterne er blevet forhøjet.

Auktionsmester, Karsten Brovn Pedersen, afslutter:
- Kendetegnet for 2015 har været mange landinger fra små og mellemstore både, der kommer med fersk, frisk fisk fra dagsbåde. Ligeledes er der kommet en del nye fartøjer til Hirtshals for at lande, da de har fundet ud af, at der er efterspørgsel på fersk, frisk fisk i Hirtshals. Vi har sluttet 2015 af med gode, høje priser, og det fortsætter i første uge af 2016, så jeg glæder mig til at se, hvad året bringer.