Stor spansk fiskevirksomhed etableret på Hirtshals Havn


I begyndelsen af november oprettede den spanske fiskevirksomhed Maresmar SL fra Barcelona selskabet Vikingmar ApS. Maresmar er en af de største aktører inden for ferske og levende skaldyr i Spanien. Vikingmar er hjemmehørende i Hirtshals og har lejet 700 m² produktionslokaler på Jens Munksvej i den tidligere Rahbek-bygning. Vikingmar er etableret som det centrale omdrejningspunkt for den spanske virksomheds nuværende og fremtidige aktiviteter i Nordeuropa.

I lokalerne på Hirtshals Havn er Vikingmar i færd med at opbygge et større karsystem med havvand til opbevaring af levende jomfruhummere for eksport til Sydeuropa, Fjernøsten og andre oversøiske destinationer. Yderligere etablerer Vikingmar kar til opbevaring af hummer, languster, krabber og forskellige typer af bløddyr, som virksomheden kan transportere fra Spanien til Hirtshals, og videresælge på det tyske og skandinaviske marked. Tanken er, at Vikingmar dagligt vil kunne levere disse specialiteter levende fra Hirtshals til virksomhedens kunder i Nordeuropa.Siden opstarten i november har Vikingmar i Hirtshals modtaget ferske eksotiske fisk og levende skaldyr fra Maresmar i Barcelona. Sværdfisk, tun, bonito, blæksprutter, hummer, muslinger, østers og lignende er blevet videresolgt i fersk stand. Fisken er blevet godt modtaget i virksomhedens kundekreds.

Administrerende direktør, Ronny Kasten, siger:
- Projektleder Jan Kasten og jeg kørte i foråret ugentlig til Barcelona med levende jomfruhummere fra vores svenske virksomhed. Som returfragt medbragte vi fersk spansk fisk til det skandinaviske marked. Med en meget kort transporttid er det lykkedes at levere levende jomfruhummere til markedet i Spanien og fersk middelhavsfisk i en hidtil uset kvalitet til Nordeuropa. Vi ser et stort potentiale i disse aktiviteter.

Fra virksomheden i Hirtshals opkøbes ligeledes fersk fisk fra samtlige danske fiskeauktioner. Fisken ompakkes i Hirtshals og sendes til det spanske moderselskab. Planen er at opstarte forskellige aktiviteter med forarbejdning og indfrysning af danske og importerede råvarer i den kommende tid.Administrerende direktør, Ronny Kasten, fortæller, at virksomheden er blevet mødt med meget velvilje og har fået stor hjælp i forbindelse med at finde egnede lokaler samt opstart af virksomhedens aktiviteter, fra både Hirtshals Havn og Hjørring Erhvervscenter samt A. Espersen, som i dag står som ejer af bygningen på Jens Munksvej.

Vikingmar beskæftiger fra starten få medarbejdere, men administrerende direktør, Ronny Kasten, forventer gennem en udbygning af nuværende aktiviteter og opstart af fremtidige nyskabende aktiviteter, at der løbende vil ske en betydelig forøgelse af medarbejderstaben.

Vikingmar er et samarbejde mellem Maresmar og det svenske selskab Stella Mare AB. Stella Mare er ejet og drevet af Ronny Kasten og Jan Kasten. Virksomhedens hovedaktivitet har været håndtering af levende jomfruhummere opkøbt direkte fra svenske fiskere og opbevaret i virksomhedens tre anlæg på den svenske vestkyst. Stella Mare har solgt sine aktiviteter til Vikingmar, som bibeholder faciliteterne i Sverige. En lokal svensk ansat er ansvarlig for kontakten til leverandører og modtagelse samt videresalg af levende jomfruhummere til Hirtshals.