Seawell Hirtshals A/S i forreste række indenfor grøn energi


Fiskeforædlingsvirksomheden Seawell Hirtshals A/S har som en af de første indenfor fødevareindustrien i Danmark fået installeret CO2-fryseanlæg. Det nye fryseanlæg blev installeret i forbindelse med etableringen af en ny indfrysningstunnel og anlægget har vist sig at være særdeles konkurrencedygtigt og velfungerende - systemet har allerede givet virksomheden store besparelser i strøm og ikke mindste i håndtering af produkterne.

En ny lov forbyder bygning af køleanlæg med mere end 10 kg syntetiske kølemidler, og da størrelsen på den nye indfrysningstunnel ville overstige dette maksimum var det derfor nødvendigt for Seawell at benytte et alternativt kølemiddel. Det nye CO2-anlæg er kørt direkte på frysetunnellen, som et normalt køleanlæg ville være.Hirtshals-firmaet Kølemadsen A/S har installeret det nye CO2-anlæg og daglig leder, Steen Jeppesen, siger om anlægget:
- Det er lidt dyrere at installere klimavenlige køleanlæg, såsom dette CO2-fryseanlæg, idet det kræver lidt mere styring og elektronik, men et CO2-anlæg vil hurtigt tjene sig selv hjem i besparelser strømmæssigt. Fremover vil trenden også være at flere virksomheder arbejder hen imod de mere miljøvenlige og økonomisk fordelagtige CO2-anlæg.

Seawell Hirtshals blev etableret i 1990 og virksomheden dækker i dag over 1.100 m2. Seawell forhandler alt godt fra havet, og har egen lakseproduktion med speciale i friske og frosne lakseprodukter. Der er i dag 26 ansatte på virksomheden i Hirtshals, og Seawell går med planer om yderligere udvidelse af fabrikken. Virksomheden har netop bestilt en ny og større lakselinje til levering medio juli, og den nye linje forventes at skabe beskæftigelse til yderligere 5-6 mand og vil øge produktionen markant.