Sælgere fra Syd-/Vesttyskland i Hirtshals for at se fiskerikædens første led


18 fiskeopkøbere og fiskesælgere fra Edeka-kæden i Syd-/Vesttyskland fik fiskerikædens første led tæt ind på kroppen, da de i starten af maj besøgte Hirtshals for at få et førstehåndsindtryk af fiskens vej fra havet til disken i Edeka. Programmet var planlagt af Edekas afdeling for fersk fisk, Frischkost & Delikatessenservice i Willstätt, Tyskland. De var på deres besøg i Danmark ledsaget af transportkoncernen H.P. Therkelsen A/S i Padborg, der gennem en årrække har haft et samarbejde med Frischkost.Vicedirektør ved H.P. Therkelsen A/S, Peter Therkelsen, siger om besøget i Hirtshals:
- Vi transporterer store mængder fisk i Europa hver uge - vi sælger ikke fisk, men bakker gerne op, når vores kunder ønsker at uddanne deres medarbejdere til en bedre forståelse af hele værdikæden fra jord til bord, som man siger - som i dette tilfælde så er fra vand til bord. Jeg synes, at det er imponerende flot det arbejde og den indsats Edeka ligger i at uddanne medarbejderne, der står ude ved disken i de enkelte butikker. De har set vigtigheden i, at deres medarbejdere har den bedst mulige viden om den fisk de skal sælge til kunderne, for at de kan give den rigtige service. Desuden er det vigtigt for, at de kan give fisken den merværdi, der ligger i at kunne fortælle historien om den.Transportkoncernen H.P. Therkelsen A/S opererer dagligt over 200 vogntog over hele Europa, og sender dagligt vogntog fra forædlingsvirksomhederne i Hirtshals til aftagere i hele Europa.

Besøget i Hirtshals startede tirsdag kl. 07.00 på Hirtshals Fiskeauktion i FiskeTerminal Hirtshals, for at overvære både salget af fisken og se de rammer som Hirtshals tilbyder omkring omsætning af fisk. Efter besøget på morgenens fiskeauktion gik turen videre til to af fiskeforædlingsvirksomhederne på Hirtshals Havn, hvor gæsterne fra Edeka besøgte henholdsvis Brdr. Schlies Fiskeeksport og Rahbek Fisk. Her fik de et indtryk af håndtering, forarbejdning og pakning af råvaren forud for transporten til de europæiske fiskemarkeder. Mandag eftermiddag besøgte gruppen Pesca Nordica, der er Nordic Seafood's fersk fisk division.Besøget i Hirtshals blev afsluttet med en rundvisning på Nordsøen Oceanarium og Nordsøen Forskerpark, hvor oplevelsescenteret og forskningsaktiviteterne gav de besøgende fra Edeka og H.P. Therkelsen A/S endnu en vinkel på hvad Hirtshals rummer inden for fiskeriet. Samtidig blev der mulighed for at få indsigt i fiskemetoder, udvikling af fiskeredskaber samt udvikling af bæredygtigt saltvandsakvakultur.