Hirtshals-fisker oplever stor succes med ny fangstmetode


Et af fiskefartøjerne i Hirtshals har oplevet stor succes med at ændre sin fangstmetode af mørksej. HG 236 "Milton" er begyndt at pilke mørksej sideløbende med det almindelige trawlfiskeri. Udbyttet på en sej som er fanget ved hjælp af trawl er 43-44 %, mens udbyttet af en sej fanget ved pilkning er omkring 50-53 %. Selvom det er den samme fisk, så får man derfor mere ud af fisken, som er fanget med pilk.Auktionsmester ved Hirtshals Fiskeauktion, Karsten B. Pedersen, siger:
- Vi er meget begejstret for, at der pludselig er dukket et nyt produkt op. Mørksej som pilkes kan bruges på nye måder i forhold til mørksej der fanges med trawl. Pilket mørksej har en meget højere kvalitet og dermed også en meget højere værdi. - Pilkning er en af den mest skånsomme former for fiskeri og derved bliver fisken et fantastisk flot produkt. Vi forventer os rigtig meget af det, og det har vagt stor interesse ved både danske, svenske og norske fiskere.Ved normalt trawlfiskeri slæbes fisken i vandet i et par timer inden den tages om bord. Ved pilkning tages fisken op af vandet med det samme, og det betyder, at fisken er mere frisk og mindre udsat for slag, hvilket giver den en højere kvalitet. En anden fordel ved pilkning er, at denne form for fiskeri er mere miljøvenlig, idet der bruges et minimum af brændstof, og samtidig er der færre udgifter til udstyr. Dette har selvfølgelig også en positiv påvirkning på fiskerens bundlinje.Jan Woller, ejer af HG 236 "Milton", siger om den nye fangstmetode:
- I starten var folk lidt skeptiske over det, men det har vist sig at være en stor succes, og de pilkede sej har efterhånden skabt sit eget lille marked på Hirtshals Fiskeauktion. For øjeblikket kører vi med 3 pilkemaskiner, men vi satser på at komme op på 4 maskiner.Jan Wollers initiativ med pilkning af sej er godt billede på den nytænkning, som kan være med til at udvikle det danske fiskeri. Med en ny indgangsvinkel til fiskeriet og bedre udnyttelse af fartøj og kvoter har han optimeret sit fiskeri og skabt en niche sideløbende med sit normale trawlfiskeri. Skridtet væk fra den traditionelle tankegang skal være med til at fasthold og udbygge Hirtshals Havns position som en af Danmarks største fiskerihavne.